cayicen135

Bizim için çayın da futbolun da demlisi makbuldür

matthew le tissier

matt le tissier, southhampton'un efsane oyncusu. 1968 doğumlu olan le tissier'in southampton kariyeri 1985 yılında okulu bırakıp oxford united'la anlaşmak üzereyken bir anda vazgeçilmesiyle başlıyor. o günden beri southampton takımının formasını giyen "le god" takımına kattıklarıyla ve sadakatiyle kulübün en sevilen oyuncusu olmayı başardı. bayrak adamlık müessesesinin gözümdeki en mühim temsilcilerinden. futbolu bıraktıktan sonra yazdığı otobiyografisinde de belirttiği gibi içinde sayısız kupalar kaldırabileceği milan ve chelsea gibi önemli takımların da olduğu pek çok transfer teklifini reddedip kariyerini sürekli orta sıra mücadelesi veren southampton formasıyla sonlandırdı.

bir orta saha oyuncusu olmasına rağmen takım tarihinin en fazla gol atan ikinci ismi olmayı başardı. southampton formasıyla çıktığı 540 maçta 209 gol attı, kariyerinde kullandığı 48 penaltının da 47 sini gole çevirdi. (premier league'de bu alanda rekor eric cantona'nın. cantona kullandığı tüm penaltıları gole çeviren tek oyuncu.) attığı gollerin önemli kısmı uzaktan yaptığı müthiş vuruşlardan. iki ayağına da çok hakim bir futbolcuydu. hem attığı paslarla takımına pozisyon yaratıyordu, hem de hakikaten mesafe tanımaksızın yaptığı vuruşlarla önemli maçlarda takımına katkı sağlıyordu.

93-94 sezonunda blackburn rovers'a attığı gol yılın golü seçilirken le tissier de 30 golle gol kralı oldu.

kulüpler bazındaki bunca başarı ve transfer taleplerine rağmen ingiltere milli formasını yalnızca 8 kere giydi ve gol atamadı.

hocaların "çok zeki ama hiç çalışmıyor" ya da yorumlarıyla çığır açan spor düşünürlerinin "müthiş yenekli ama kendine bakmıyor" tadındaki eleştirilerden de epeyce nasibini aldı kariyeri boyunca. tabloid basının günah keçisi ilan ettiği isimlerin başındaydı. milli takım kariyerinin bitişinde de italya ile oynanan ve 0-0 biten maçın ardından ingiliz tabloid basınının günlerce le tissier'in kaçırdığı kafa vuruşunu yazıp çizmesinin etkili olduğu söylenir.

futbol yaşamının sonlarında sakatlıklarla boğuşan le tissier'in son maçı arsenal ile oynanan lig maçıydı. maçın sonlarına doğru oyuna giren ve sol ayağıyla attığı müthiş şutla takımının arsenal'i 3-2 yenmesini sağlayan le god'a da böyle bir veda yakışırdı.

2002 yılında jübilesini yaptı, şimdi sky sports'da yorumculuk yapıyor.

bu da yılın golü seçilen müthiş vuruşu:

0 yorum:

İzleyiciler