cayicen135

Bizim için çayın da futbolun da demlisi makbuldür

andrei kanchelskis

litvanya ve ukrayna kökenli sovyet oyuncu kanchelskis de dönemin efsane takımı dinamo kiev'de futbol hayatına başladı. 1990 yılında shakhtar donetsk'e transfer olduktan bir yıl sonra 1991 yılında manchester united'a katılarak ada macerasına başladı. ingiltere'deki ilk sezonunda sadece ligin son maçında forma giyen oyuncu, ikinci sezonunda epey forma şansı bulurken takımına lig kupasını almasında yardımcı oldu. 1992-1993 sezonunda manchester united ilk kez premier league'i kazanırken, kanchelskis de takımın as oyuncularından biri olmuştu. gitgide artan performansıyla manchester united'ı taşıyan oyunculardan biri haline geldi ve 94-95 sezonunda 32 maçta 15 gol atarak takımın en skorer oyuncusu olmayı başardı. ancak sezonun sonlarında kanchelskis'in fıtık sorunları yaşaması, eric cantona'nın crystal palace maçında taraftarlara saldırmasından dolayı ceza alması ve andy cole'un da kupa maçlarında oynayamamasından ötürü manchester united sezonu kupasız kapadı.

bu başarısız sezonun ardından teknik direktör alex ferguson'la yaşadığı sorunlardan dolayı transfer listesine konan oyuncu, kulüp tarihinin en pahalı transferi olarak 5 milyon pound'a everton'a transfer oldu. o sezon everton formasıyla 16 gole imza attı ve ismi ada'nın en iyi sağ kanat oyuncuları arasında geçmeye başladı. everton taraftarları için ise onu özel kılan şey, ezeli rakipleri liverpool'a anfield road'da attığı 2 goldü. everton o sene ligi altıncı sırada tamamladı ve avrupa kupalarına katılamadı. kulübün yaşadığı mali sıkıntılardan dolayı da kanchelskis 8 milyon pound'a fiorentina'ya satıldı.
italya'da yeterince şans bulamayan ve bulduğu şansları da iyi değerlendiremeyen kanchelskis'in kariyeri baş aşağı gitmeye başlamıştı. tekrar ada'ya dönen ve dört sene glasgow rangers forması giyen oyuncu old firm derbisinde de gol atma başarısı göstererek tarihe geçti. halen manchester, liverpool ve glasgow derbilerinde gol atan yegane oyuncu ünvanını korumaktadır.

kısa süreler manchester city, southampton ve al-hilal takımlarında da oynadıktan sonra ülkesinde saturn takımına döndü. 2006 yılında ise krylie sovetov takımında oynadıktan sonra futbolu bıraktı.

şu anda ülkesinin nosta novotroitsk takımında sportif direktör olarak görev yapıyor.

0 yorum:

İzleyiciler