cayicen135

Bizim için çayın da futbolun da demlisi makbuldür

transfer sezonu #2

Mehmet Topuz transferinde artık kimsenin merak etmemeye başladığı son geldi. Olması gerekenden mümkün olan en uzak şekilde işleyen bir transfer hikayesi, bir nevi saraydan kız kaçırma. Mehmet Topuz’a Türkiye’nin 3 büyük kulüp dışında oynayan en iyi Türk oyuncusu olduğu için ilgi normal olarak yüksek. Transfer sürecinde yaşananlar ilginç. Fenerbahçe Kayserispor yönetimiyle anlaşıyor, Beşiktaş futbolcuyla… Sonra Fenerbahçe ve Beşiktaş arasında müthiş bir medya savaşı başlatılıyor. Önce Beşiktaş başkanı oyuncuya forma giydirip, Beşiktaşlı olduğunu söyletip, bu şartlar altında Fenerbahçe’nin Mehmet’i transfer etmesi halinde koca bir “ezik” olacağını iddia ediyor, ardından Aziz Yıldırım çıkıyor bu işin peşini bırakmayacağını ve kamuoyundaki tüm belirsizlik havasının aksine sergilediği kesin tavırla Mehmet’in Fenerbahçe’de forma giyeceğini söylüyor. Akabinde gelen “küçük Ahmet” çirkinliği de herkesin malumu.

Ve transferin bittiği gün… Hürriyet’te yazan habere göre Aziz Yıldırım Mehmet’le görüşmek için Kayseri’ye gidiyor. Hürriyet’in verdiği haber doğruysa eğer transferin bittiği gün Mehmet’in yanında olanlar sporla zerre alakası olmaması gereken insanlar. Üsküdar Beşiktaşlılar Derneği Başkanı, Kayseri Ülkü Ocakları Başkanı ve tabi ki Aziz Yıldırım. Daha yakın geçmişte Fenerbahçe’ye kurumsal bir yapı kazandırdığını gerine gerine anlatan Aziz Yıldırım… Kurumsal kulüplerde transfer edilen oyuncuyu bizzat gidip getiren başkan da varmış onu görmüş olduk. Aziz Yıldırım Mehmet’le görüşüyor, ikna ediyor ve gece yarısı uçakla İstanbul’a getiriyor. Mehmet Topuz’a şaşalı bir imza töreni düzenleniyor, bu sefer de Fenerbahçe yönetimi Mehmet’e “formayı tuttum ama giymedim” dedirtiyor, “Bir gün herkes Fenerbahçeli olacak” şapkasını taktırıyor.

Beşiktaş cephesinin feveranı bitmiyor. Fenerbahçe’yi gayri nizami transfer politikası yürütmekle suçluyor hatta hatta Beşiktaş’ın şampiyonluğunun gölgelenmeye çalışıldığını iddia ediyor. Bunları söyleyenlerin Ashley Cole’un Chelsea’ye transferinde Chelsea kulübünün aldığı cezayı bilmiyor olmalı. FIFA kurallarına göre sözleşmesinin bitmesine 6 aydan fazla olan oyuncuyla görüşmek suç. Demirören yönetiminden her zamanki gibi muazzam bir düz mantık. “Ben Beşiktaşlıyımdiyen oyuncu Beşiktaş’ta oynayabilir"den sonra “Şampiyon olan takım flaş transfer yapar. Rakipleri yaparsa amaç şampiyonluğu gölgelemektir.” Ezeli rakibi tuttuğunu öyle ya da böyle belirten bir oyuncunun takımımda oynamasından ben hoşnut değilim. Demirören de bu tutumu beğenmiyorsa ve önceki açıklamalar emsal kabul edilecekse Denizlispor’da oynarken “Ben Fenerbahçeliyim” diyen Yusuf’u ve İnönü’deki Fenerbahçe derbisinden sonra “Kızınız Nobre’yi oğlumuz Emre’ye(Aşık) istiyoruz” pankartı açılan Nobre’yi takımına kazandırmayacaktı. Kaldı ki yakın geçmişte Yusuf’u kulübüyle görüşerek son anda Trabzonspor’un elinden Demirören benzer olayda böylesine bir tepki gösterirken Türk kamuoyunun balık hafızasına güveniyor olmalı. Şampiyonluğu gölgelemek iddiasını görünce nutkum tutuldu zaten. Yorum yapmak güç.

Bundan sonra olacaklar da belli. “Seni Seviyoruz Emre Belözoğlu”, “Sıra sende Arda Turan” pankartlarını açan taraftar güruhundan daha kalabalık bir güruh sahip çıktı Topuz’a. Açıkçası şaşırdım. Ezeli rakibe transferde atılan çalım olarak göremiyorum ben bu transferi. İstemiyorum da. Bunlar için artık geç. Topuz aynen Tümer Metin’in Alkmaar maçlarında olduğu gibi iki Avrupa Ligi maçında yıldızlaşır, ne “Ben Beşiktaşlıyım” açıklaması hatırlanır ne de forma giymesi.

8 yorum:

krmcntn dedi ki...

1. fb'nin bu seneki en zorlu rakibi ancak alkmaar olabilir, haklısın..

2. fener taraftarının "ya beşiktaş, ya beşiktaş" diyen bir futbolcuyu almasını hazmedebilme meselesidir bu. tümer, ayhan, nobre örnekleri farklıdır. (gerçi tümerin fb ye küfreden tezahüratı da var ayrı konu)

3. mehmet topuza kızmıyoruz, profesyonel. onu bir ticaret metası gören klubüne ve buna çanak tutan azize kızıyoruz. topçunun hevesi, tercihi göz önünde bulundurulmalıdır. bu bağlamda "beşiktaşa transfer nasıl yapılır öğrettik" diyen zihniyetedir sözümüz. (bosman da önemlidir bu konuda)

4. bu laflarımın beşiktaşlı olmamla ilgisi yoktur. (belki biraz 1. madde)

Unknown dedi ki...

yazıda zaten olayı taraftarlar değil de idareciler ve topuz gözünden yazmaya çalıştım. taraftarların bakış açısı olarak fenerbahçe taraftarının önemli kısmıyla ayrıldığımı da belirttim zaten.

bugün evdeyken emre ve berkin'le de konuşurken söylemiştim. bu transferin benim içime sinmesinin tek bir yolu var o da topuz'a çilelerin en büyüğünün çektirilmesi olur. bu senaryo gerçekleşirse bu transfer "ezeli rakibine transferde atılan çelme" statüsüne girer ve daha önemlisi -bence- taşra kurnazı topuz'un hakettiği ceza verilmiş olur.

fenerbahçeli olarak beşiktaş'ın bu transferdeki duruşuna en güldüğüm olay ise demirören'in iki farklı transferde (yusuf-topuz) sergilediği tavırdır.

son olarak tekrar belirteyim demekki anlaşılmamış, benim için olumlu bir transfer değildir mehmet topuz

karayılan dedi ki...

mehmet topuz bu transferde bence heyecanının kurbanı oldu. imza atmadan bir kulübün formasını giyemsı bir yana, Fener 50 milyon verse gitmem demesi aklıma baliç'i getirdi direk.

ancak topuz, fb'ye imza atıp olayın FIFA'ya taşınmasını engelledi.
geçmişte Mexes yüzünden Roma'nın aldığı ceza var.
işin hukuki boyutundan öte bir de beceri yanı var kı iki tarafta sınıfta kaldı.(ki herhangi başka bir takım olsa yıne aynı olacaktı)
bir tarafta kulüp ile görüşmeden oyuncu ile görüşen bir başkan, diğer tarafta mafya ilişkilerini yanına alıp kayserie giden bir diğer başkan.
belki beşiktaşın türk oyuncu sıkıntısı var o yuzden ısrarcı oldu ancak arkadaş turkıye'de kıme o kadar para verilir allahaşkına.
Micah Richars'ın 6 milyon'a Liverpool'a gidebileceği bir durumda topuz'a dokulen para çok fazladır.
topuz ne fenerbahçenın avrupa ligi'ni kazanmasını sağlayacaktır

Unknown dedi ki...

@karayilan

goal.com haberleriyle burada hepimize verdiğin futbol hukuku 101 dersi gözlerimi yaşarttı. tebrikler.

iş ile özel hayatı karıştırmamak lazım.

şaka lan şaka karıştır

krmcntn dedi ki...

ben zaten kendi düşüncelerime yer verdim sadece. sen haklısın, haksızsın demedim (yineliyorum, 1. maddedeki taşşak dışında). ayhan, nobre örneklerini de adları geçtiği için kendi düşünceme göre verdim. anlaşılmayan benim yazım galiba..

p.s: misilleme adına luganoyu alırsak daha da inönüye gelmem..

karayılan dedi ki...

luganoyu bız alsak olur aslında ya..
ben samıyene zaten gıtmıyom

japon dedi ki...

o değil de topuzun sesi iğrenç

Guntac dedi ki...

Türk futbolunda etrafsızca bilgimle görebildiğim, paraların ve imkanların artmasıyla ters orantılı olarak kalitenin geriye evrilmesidir. Bu transferin üzerine, benzer bir transferi ( tatilde sevinerek okuduğum "hasan şaşın futbolu bırakması haberi") NTVSporun hakan ünsal ve sergen den sonra hasan şaşı da almasının ardından, saha dışında da futbolun gerizekalılık ve terelelli haline dönüşmesine muazzam bir katkı sağlayacağından hiç şüphem yok

İzleyiciler